różne porady
Blog > Komentarze do wpisu
Kuchenne przeliczniki

W przepisach kucharskich czasem składniki podawane są w gramach, często jednak nie mamy  pod ręką wagi i ... nie wiemy, ile czego dodać. Podaję informacje, które mogą pomóc, szczególnie mniej wprawnym gospodyniom, w codziennych zajęciach kuchennych.

Masło i margaryna

łyżeczka od herbaty (5ml) - 5 gramów
łyżka stołowa (15 ml) - 15 gramów
szklanka(250 ml) - 240 gramów

Olej i oliwa

łyżeczka - 4 gramy
łyżka - 14 gramów
szklanka - 240 gramów

Smalec

łyżeczka  - 8 g
łyżka - 20 g
szklanka - 300 g

Mleko w proszku

łyżeczka - 4 g
łyżka - 10 g
szklanka - 150 g

Mleko w płynie

łyżeczka - 5 g
łyżka - 15 g
szklanka - 260 g

Śmietanka słodka i śmietana

łyżeczka - 5 g
łyżka - 15 g
szklanka - 250 g

Twarożek

łyżeczka - 6 g
łyżka - 17 g
szklanka - 200 g

Przy odmierzaniu produktów trzeba pamiętać, że są to wielkości przybliżone, a jako podstawę przyjęto zawsze płaską łyżkę lub szklankę bez ''czubka''.

 

piątek, 07 grudnia 2012, wela2